3 Haziran 2014 Salı

Oyunların İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Oyun denilince akla ilk çocuk oyunlarının gelmesi; insanların bilinçaltında oyunların basit, zaman kaybı, gereksiz bir uğraş olarak yer etmesine neden oldu. Öyle ki günümüzde bir kesim, oyunları küçümsemekte ve kötülemektedir. Yapılan akademik araştırmalarda ise bağımlılık haline gelmediği sürece oyunların zihin ve psikoloji açısından yararlı olduğu kanısına varılmaktadır.


Kişilerin otokontrol mekanizmalarını zayıflatarak daha agresif davranışlar sergilemesine neden olan oyunlar bir yandan da oyuncuların görsel dikkati, daha doğru ve hızlı karar alma becerilerini arttırdığı da ortaya çıktı. Strateji oyunları ise daha hızlı karar alabilme yeteneğini ve geçmişten ders çıkarma yeteneklerini geliştirdiği söyleniyor. Bu bağlamda oyunların zararından çok faydalı olduğu saptanıyor ve eğitici öğeler grubunda yer alıyor.
Yine de Türkiye'de ve dünyada oyunların yararları mı yoksa zararları mı daha çok tartışması, uzun süre devam edeceğe benziyor. Bilişim çağındayız, yaşamımızı programlamayı öğrenmeliyiz ve zamanımızı ihtiyaçlarımız doğrultusunda kullanmalıyız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder