15 Mayıs 2014 Perşembe

Hayallerinizdeki Oyunu Yapmak Artık Mümkün

Artık yıllardır aklınızda dönüp dolaşan oyunu yapmak için imkan var. Eskiden bunu başarmak için derin programlama bilgisi gerekirdi, ama günümüzde hiç kod bilmeyenler bile rüyalarını gerçekleştirmeyi öğrenebilir. Ama bunun mümkün olduğu ilk başta/hemen kolay olacağı anlamına gelmiyor çünkü yaratmak çok çalışma ve kendini adama gerektiren uzun bir süreç. Eğer buna hazırsanız şimdi sıralayacağımız bedava, oyun geliştirme yazılımları size ihtiyacınız olan her şeyi sağlayacak...


Not: Bu liste en basitten en zora doğru yapılmıştır. Daha basit olan araçları edinip öğrenmesi daha kolay ama doğal olarak bazı kısıtlamaları da olacak. Daha kompleks olan programlar daha çok özgürlük verir, ama bunları da öğrenmek biraz daha zor ve daha çok zaman alacak.
          Sploder (www.sploder.com)
Sploder web tabanlı bi oyun yaratma aracı ve 5 ayrı alt-aracı var, yani her biri farklı tarz oyun yapımı için: Retro Arcade (atari oyunları), Platformer (platform oyunları), Physics Puzzle (fizik kurallarıyla bulmaca oyunları), Classic Shooter (klasik ateş etme?), 3d Adventure (3d macera).
Sploder ile farklı leveller yapabilirsiniz ve bu levellere itemler koyabilir ve düşmanları kontrol edebilirsiniz, bedava bir Sploder hesabınız olması lazım eğer oyunlarınızı kaydetmek isterseniz ve oyunlarınızı diğer Sploder kullanıcılarının oynaması için paylaşabilirsiniz.


  Game Maker Studio (http://www.yoyogames.com/gamemaker/studio)
Game Maker Studio kullanmakla baştan kodla oyun yazmanın arasındaki fark 80% daha hızlı geliştirme süresi. Bu yazılımla sürükle-bırak kolaylığıyla ya da GMS’nun entegre program dili GML ile oyunlar yaratabilirsiniz. İsterseniz iOS ve Android için isterseniz de Windows ve HTML5 için oyunlar yaratabilirsiniz. Sploder sizin için fazla basitse GMS bir sonraki mantıklı adım. Platform, yarış, macera, RPG gibi bir çok oyun türüne imkan sağlayan yazılımın sadece Multiplayer desteği yok.


        Construct 2 (https://www.scirra.com/construct2)
Construct 2, 2D oyunların hızlıca geliştirilmesine olanak tanıyan esnek bir HTML5 oyun yaratma motorudur. Geleneksel oyun yaratım süreci amatörler için zor olsa da, Construct 2 bazı hazır konseptler barındırıyor. Tek yapmanız gereken bir level’e sürükle-bırak yoluyla girdileri yapmak ve sonrasında her girdiye farklı olay ve davranışlar atamak. Construct 2 gayet anlaşılır ve düzenli görünüme sahip bu yüzden yeni başlayanlar kolay adapte olacak.


4       Unity3D (http://unity3d.com/unity/)
2005 yılında ortaya çıkan Unity3D, 2012 Şubat’ta 3.5 versiyonuyla üne kavuştu. Çok güçlü bir yazılım ve çok kaliteli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Desteklediği platformlar Windows, Mac, Linux, Android, iOS, PS3, Xbox360 Wii U ve Web.
Construct 2 gibi, Unity3D başlangıç seviyesindekiler için oldukça anlaşılır ve kolay. Kullanıcılar model, animasyon, GUI, program dili, araçlar, sistemler gibi bir çok imkana sahip. Zaten geliştirme hızı çok yüksek olan Unity3D, sıfırdan başlamaya gerek kalmadan yarattığınız her modeli yeniden ekleme özelliğine sahip.



5       Unreal Development Kit (http://www.unrealengine.com/udk/)

2009’da Epic Games kendi oyun motoru Unreal Engine 3’ün ücretsiz versiyonunu yayınladı ve buna Unreal Development Kit ismini verdi (daha bilinir haliyle: UDK). Çıkış tarihinden beri zamanına göre çok gelişmiş bir motor olan Unreal Engine 3 anında üne kavuşmuştu. Asıl olarak FPS için tasarlanan UDK, yaratmak istediğiniz her türlü oyun moduna göre ayarlanabilir. Bu da biraz gayret gerektiriyor. UDK’nin tam-geliştirme kiti olması, bunu amatörlerin öğrenmesinin biraz zaman alacağı anlamına geliyor. Ama UDK’e dair oldukça fazla eğitici içerik bulunmakta. Bu yüzden de imkansız değil. C++ ile kodlanmış. UDK’i kullanması, hobi için ve bağımsız geliştiriciler için ücretsiz ama UDK ile yarattığınız oyunu satmak isterseniz de Epic Games’e 99 dolar ödemeniz gerek. Eğer oyununuz 50.000 dolardan fazla gelir yaparsa Epic Games kârın 25%ini alır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder