11 Mart 2014 Salı

Ne o? Bilgisayar Aslında Yok mu?




Alet işler el övünür derler. Bugün bilgisayar ve akıllı cihazlarla olan ilişkimiz tam da böyle aslında. Gerek iş dünyasında gerekse günlük yaşamımızda artık üçüncü gözümüz, ikinci beynimiz haline gelen bu cihazlar her gün yenilenerek yaşamımıza nüfuz ediyor. Olmadığını düşünelim. Ne bilgisayarların, ne akıllı telefonların ne de tabletlerin... şu an okuduğunuz bu yazı dahil hiçbirinin yaşamınızda olmadığını varsayalım.



Kimileri şikayet ediyor; bilgisayarlar, televizyonlar ya da telefonlar insanlar arasındaki ilişkiyi bozuyor, insanı yalnızlaştırıyor... Tamam onların istediği gibi olsun bilgisayarların, telefonların ve televizyonların olmadığı bir dünya olsun. Yaşamımızda neler iyiye gidecek bir bakalım; internetin kesilmesine ve yavaş olmasına ayar olmayacağız, kim nerede ne zaman ne yapmış öğrenip içimize bir kıskançlık duygusu oturmayacak, gelişmelerden haberdar olmak için gazetelere ihtiyaç duyacağız.  Bu açıdan bakıldığında o kadar da zor görünmüyor değil mi? Dünya artık çok hızlı değişiyor, insanın bu değişime ayak uydurması iletişim araçlarını doğru kullanmasıyla başlıyor.
Sanal dünyada kendimizi çok kolay kaybedebiliriz. Bütün hareket fonksiyonlarımızı yitirip ekrana kilitlenebiliriz. Bunun sebebini gelişmiş teknolojiye yormak ne kadar doğru bilemiyorum. Doğduğumuz anda borçlu olduğumuz bir sistemde yaşıyoruz ve bugün bir insanın gerçekleştirebileceği en pahalı şeylerden biri yolculuğa çıkmak ya da tatil  yapmak. Kimimizin bunları yapmak için imkanı yok ve yolları kısaltan bir ekran duruyor önümüzde. Neden kullanmayalım?

Belki 50 yıl önce insan ırkı olarak bu kadar kalabalık değildik, belki daha masumduk, belki de cehaletin verdiği bir huzur vardı üzerimizde. Ancak artık öyle değil. Teknoloji çağındayız ve artık her şeyi bilmek zorundayız. Çünkü öğrenmek için o kadar çok kaynağımız var ki! Bu kaynakların en başında internet aracılığıyla ulaştığımız siteler, sosyal medya araçları ve daha fazlası...

Evet artık bilgisayarsız, internetsiz, ekransız kısacası teknolojisiz bir dünya mümkün değil! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder